Разширено търсене

Новини

« Обратно

БАИ и Министерството на финансите и икономиката на Туркменистан подписаха Меморандум за сътрудничество

12 август 2019

В рамките на Четвъртата сесия на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество в НТЗ „Аваза“,гр. Туркменбаши,Туркменистан беше подписан Меморандум за сътрудничество между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Министерството на финансите и икономиката на Туркменистан.

В присъствието на министър-председателя на Република България, Бойко Борисов, Стамен  Янев, Изпълнителен директор на БАИ и  Батир Базаров, министър на финансите и икономиката на Туркменистан, подписаха Меморандум за сътрудничество. Споразумението ще бъде важен механизъм за стимулиране и подкрепа на бизнеса и ще насърчи инвестиционните процеси в двете страни. По този начин институциите ще засилят партньорството  си в областта на инвестиционните проекти, обмена на информация за привличане на инвестиции, създаването на нови бизнес партньорства, с цел излизане на трети пазари и изпълнение на съвместни проекти между двете страни.

Премиерът Борисов акцентира върху работата на Комисията, която по думите му има съществена роля за активизирането на връзките между двете държави. Според българския министър-председател, от голямо значение е ефективността на този механизъм за взаимодействие да се поддържа посредством редовното свикване на Комисията и изпълнение на постигнатите договорености. Борисов посочи още, че засилването на контактите и взаимодействието между министерствата и институциите на двете страни е сериозна предпоставка за оползотворяването на съществуващия потенциал за сътрудничество между България и Туркменистан.