Разширено търсене

Новини

« Обратно

Българска агенция за инвестиции и Invest India подписаха Споразумение за сътрудничество

05 септември 2018

Българо-индийски бизнез форум бе официално открит от заместник-министъра на икономиката, г-н Лъчезар Борисов, а ръководителят на индийската бизнес делегация – г-н Кесав С Кумар приветства представителите на бизнеса от двете страни. Българо –индийският бизнес форум продължи през целия ден на 05.09.2018г и завърши с официална вечеря в Резиденция Бояна, дадена от Президентството на Република България.

 

Стамен Янев представи дейността на Българска агенция за инвестиции пред представители на над 250 компании от двете страни. Форумът е част от официалното посещението на индийския президент Рам Натх Ковинд в България по покана на президента на Република България Румен Радев.

 

Стамен Янев,Изпълнителен директор на БАИ и Дийпак Багла, Изпълнителен директор на индийската агенция за инвестиции "Invest India" подписаха Споразумение за сътрудничество в сферата на инвестиициите между двете страни.

 

Над 250 бе броят на представителите на български фирми и почти 70 от индийска страна. Освен бизнес делегацията, участие в събитието взе президентът на Репуллика Индия , Н.Пр. Рам Натх Ковинд, който и на държавно посещение у нас в периода 4-6 септември. Президентът на Република България, ген. Румен Радев и Президентът на Индия направиха обръщение към представителите на деловите среди от двете страни и закриха бизнес форума.

 

 

Ползотворни двустранни бизнес срещи, установяване на преки контакти и сключване на няколко търговски договора е резултатът от българо-индийския бизнес форум, както и запознаване със спецификата и възможностите на пазара и търсене на нови форми за взаимноизгодно сътрудничество.

 

Фокуса на представителите на бизнеса от Индия бе насочен както към големите компании, в т.ч. и международни банки, опериращи в България, така и към сектора на малките и средни предприятия.  Основните интереси за развитие на двустранните икономически отношения от индийска страна баха съсредоточени към туризма, фермерството, ИТ технологиите, иновациите и преработката на храни.

Участие във форума взеха и г-н Левон Хампарцумян, заместник-председател на Индийско-българската бизнес камара, г-н Николай Димитров, изпълнителен директор Българска банка за развитие, г-н Вишамбхар Саран, почетен консул на България в Калкута, проф. Кирил Стойчев, главен секретар на Сдружение “Българска отбранителна индустрия”,  г-н Ивайло Петков, директор в Министерство на туризма и др.