Разширено търсене

Новини

« Обратно

"Financial Times": Индекса за доверие на бизнеса към България достигна своя деветгодишен връх през октомври 2017 г.

11 януари 2018

„Индекса за доверие на бизнеса към България достигна своя деветгодишен връх през октомври 2017г.

Безработицата спадна от 8% в началото на 2016 до 6,1% в края на 2017. Според Евростат тази стойност е най-ниската от световната финансова криза насам. България е постигнала значителен напредък за десетгодишното членство в ЕС и жизненият стандарт от 2007 г. до 2017 г. се е повишил значително.“, това отбелязва „Financial Times“ в своя годишен обзор  за 2017г.

 

Успешни инвеститори като   „Software Group“ и „William Hughes“  разказват за възможностите, които България предлага на инвеститори избрали я за разширяване на своя бизнес.

 

Калин Радев е основател на "Sоftware Group" и споделя, че ИТ индустрията ще стимулира икономическия растеж и дори има потенциала да привлича чуждестранни специалисти. Неговата компания е пример за това, тъй като екипът му се състои от експерти от държави като:Южна Африка, Македония, Ирландия.

Според данни,  всяка година от чужбина се връщат 10 000 българи.Това са ИТ специалисти с голям опит и ценни умения, които са широко търсени от ИТ  индустрията, която генерира 3,6% от БВП на страната.

 

Бен Кокс, генерален мениджър на "William Hughes", разказва че избора на България се е оказало голям успех за неговата компания, като посочва, че фабриката  им в гр. Пловдив е нараснала от една машина и 10 работници до 65 машини и 180 работници.

 

"Производството на автомобилни части е нараснало забележително през последните 15 години. Сто и тридесет чуждестранни компании дават работа на повече от 40 000 работници. Отделно от това, автомобилната индустрия има продажби в размер на 2 милиарда евро за 2016 година.Това се равнява на повече от 4% от националната продукция. От 2012 насам растежът е експлозивен, припомняйки че тогава индустрията е наброявала по-малко от 40 предприятия и 9000 работници", подчертава Любомир Станиславов, главен изпълнителен директор на Automotive Cluster Bulgaria.

 

Аутсорсинг секторът включващ български и чуждестранни фирми, показва подобни нива на експанзия с наличието на 47 000 служители на пълно работно време. Очаква се до 2020 това число да нарасне на 62 000. Секторът допринесе миналата година с 1,5 милиарда евро за икономиката,това e 3,6% от националното производство.

 

Въпреки положителните тенденции в обзора, инвеститорите споделят за трудности свързани с пречки при съдебни процедури и съдебни решения.

"Българска агенция за инвестиции /БАИ/ и Министерство на икономиката помагат тези проблеми да се решават бързо. Има няколко казуса, по които сме били в състояние да предоставим подкрепа на инвеститорите, изправени пред предизвикателствата в административните съдилища и да ускорим съдебните процедури.” , коментира Стамен Янев, Изпълнителен директор на БАИ.