Разширено търсене

Новини

« Обратно

Ирански компании търсят български производители на оборудване за млечния сектор

13 ноември 2017

Иранските компании търсят български компании за сътрудничество и обмяна на опит в областта на оборудването и технологичните решения  в сектора на хранително-вкусовата промишленост и по конкретно в производството на кисело мляко, сирене, кашкавал и други млечни продукти. Това стана ясно при откриването на българо–ирански бизнес форум в София, който се организира от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средите предприятия (ИАНМСП).

Бизнес форумът бе открит от  Александър Манолев, зам.- министър на икономиката на България, който посочи, че за първата половина на 2017 г. ръстът в търговията между България и Иран е над 80%. Страната ни износя основно: химични торове, пътнически автомобили и крикове, а от своя страна Иран внася у нас най-вече нефтени масла, полимери, фурми, грозде и други.

От страна на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ участваха г-н Стамен Янев, Изпълнителен директор и г-жа Анна Радовска, Главен секретар, която направи презентация за инвестиционните предимства на България като предпочитана бизнес дестинация.

От Иранска страна в откриването участваха Али Акбар Резаи, икономически съветник на Посолството на Ислямска Република Иран в София и Али Билали Дехкорди, началник на кабинета и съветник на Али Яздани, заместник-министър и изпълнителен директор на иранската Организация за малки предприятия и индустриални паркове на Иран.

В събитието се включиха над 50 български и ирански фирми, които развиват дейност в областта на: производственото оборудване за мандри, машини и технологии за производство и преработка, опаковка и пр., специализиран софтуер, специализирано лабораторно оборудване, аналитична апаратура, измервателни уреди и консумативи за анализ и контрол на качеството, нови технологии и ноу хау.