Разширено търсене

Новини

« Обратно

Катарска делегация е на посещение в България за проучване на възможности за инвестиции

04 април 2018
Делегация от Държавата Катар е на посещение в България за проучване на възможности за инвестиции. Те се срещнаха със заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ. По време на срещата се обсъдиха перспективите за сътрудничество в редица сектори и отрасли. Разговорите са продължение на състоялата се на 19 март визита на бизнес делегация от Катарския инвестиционен фонд.

„През последните години е налице изключително активизиране на двустранните ни отношения и се надявам, че всичко това ще доведе и до стартиране на конкретни проекти“, каза зам.-министър Манолев. По думите му България може да предложи макроикономическа и политическа стабилност, което е от първостепенно значение за всяка инвестиция.

В рамките на срещата Стамен Янев представи подробна презентация за възможностите за бизнес в България и стимулите, от които могат да се възползват инвеститорите в нашата страна.

Като най-бързо развиващи се сектори на българската икономика се очертават производството на компоненти за автомобилната индустрия и информационните, и комуникационни технологии, но перспективни за катарски инвестиции са също така земеделието, туризма, строителството и др.

Представителите на катарската делегация изтъкнаха, че са на посещение в страната ни за проучване на възможностите за инвестиции във всички възможни сфери на сътрудничество. Те акцентираха, че имат интерес, както от големи така и от по-малки проекти, свързани с транспорт, енергетика, здравеопазване и инфраструктура и др.

Катарската делегация се състои от общо осем представители от Министерството на външните работи, Службата по благоустройството, Катарски инвестиционен фонд и Министерството на транспорта и комуникациите. Предвидени са техни срещи в редица български институции, към които те проявяват интерес, като зам.-министър Манолев се ангажира, че Министерството на икономиката ще съдейства за събирането на допълнителна информация при проявен конкретен интерес към даден сектори или проект. В рамките на срещата и изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев представи подробна презентация за възможностите за бизнес в България и стимулите, от които могат да се възползват инвеститорите в нашата страна.