Разширено търсене

Новини

« Обратно

„ЛИДЛ България“ ЕООД е „Инвеститор на годината“ 2017

28 февруари 2018

 

За дванадесети път Българската агенция за инвестиции (БАИ)  връчи наградите „Инвеститор на годината“ 2017 и отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в България през изминалата година. Тържествената церемония се проведе на 27 февруари 2017 г. в Централен военен клуб в гр. София.

На събитието присъстваха вицепремиера Томислав Дончев, министрите Нено Димов , Николина Ангелкова , зам.- министрите Лъчезар Борисов, Александър Манолев, Велик Занчев, представители на бизнеса в България, както и много посланици, търговски аташета  на много държави акредитирани у нас, председатели на двустранни търговско-индустриални камари и журналисти.

 

„ Искам да благодаря на всички Вас за усилията ви, за това което правите за хората и икономиката на България. Пожелавам Ви успех и съм убеден, че след тази тържествена вечер, от утре отново ще се върнете към това да постигате своите успехи. “, с тези думи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев приветства присъстващите гости на официалната церемония.

 

 

В срока за номинации  бяха получени  над  70 кандидатури от компании във всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, изпратени от министерства, областни администрации и общини.  След дискусии и оценка по обективна методика, компетентното жури допусна до финала на конкурса  18 компании, реализирали инвестиционни проекти през 2017 година.

 

Вицепремиера Томислав Дончев връчи голямата награда за „Инвеститор на годината“ 2017 на "Лидл България” на Бисер Инчовски, управител централизирани дейности в компанията.

Статуетката „Златен бик“ и почетна грамота, изработена от скулптора Сейфетин Шекеров, получиха още: „Латекоер България“, „ВИТТЕ Аутомотив България“ ЕООД, „Ролпласт Груп“ АД и „Интернешънъл Пауър Съплай“ АД.

 

 

НАГРАДИ

I. Златен бик, статуетка, изработена от скулптора Сейфетин Шекеров  и Грамота
Инвеститор на годината за 2017 г. – Лидл България

Място на реализация на инвестицията е в град Ямбол.

Размер на инвестицията, направена през 2017г. е над 80 млн. лв. за Логистичен център Кабиле.

На българския пазар е от 2010 година.

Нови работни места: 150 за 2017 г.

Логистичен център Кабиле е вторият логистичен център на Лидл България, открит през юли 2017. Това е единствената логистична база в България, сертифицирана по стандарта BREEAM, ниво „Отлично“ – доказателство за високата енергийна ефективност, повишените екологични норми, изключителната устойчивост и функционалност на базата. Лидл България има над 2 300 служители, 86 магазина в 45 града и 2 логистични центъра.


Връчващ наградата: Вицепремиера Томислав Дончев

„Да си успешен предприемач,не е достатъчно да си финансист,счетоводител,мениджър, трябва да бъдеш лидер. Това означава  да носиш отговорност към хората, които те следват и да ги  водиш там където може би не е бил никой. За мен е удоволствие да връча  наградата на "Лидл България”, каза Томислав Дончев и връчи наградата на Бисер Инчовски, управител централизирани дейности в "Лидл България”.

 

„Първо, бих искам да предам искрените извинения на Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България, за това, че нямаше възможност да присъства тук тази вечер. От нейно име и от името на Лидл България бих искал да изразя своята радост и благодарност за тази награда.

Логистичен център Кабиле е най-яркият пример, че инвестицията в големи по мащаб инфраструктури трябва да бъде и инвестиция в устойчивост и отговорност, в иновации, в развитието на хората и в осигуряването на отлични работни условия за тях. За нас това отличие е естествен резултат от дългогодишния ни ангажимент да подкрепяме българската икономика и да допринасяме за едно по-добро утре. Благодарим ви за признанието!“, каза г-н Инчовски.

 

 

2. Инвестиция на зелено: Латекоер България

В  гр. Пловдив, Индустриална Зона Марица.

На българския пазар е от 2017 година.

Общ размер на инвестицията е 20 700 000 лв.

Нови работни места: 175

Производство на структурни компоненти – подсистеми за самолетостроенето като врати, електрически шкафове и шкафове за авиационна електроника

Пазари и реализация: Eърбъс и потенциално всички основни самолето-строителни компании в света.

„Латекоер” е със стогодишна история в производството на врати, електрически шкафове и други компоненти и доставчик от първи ранг на световните самолетостроителни компании като „Airbus”, „Boeing”, „Bombardier”, „Embraer” и др.

Връчващ наградата: Нено Димов, министър на околната среда и водите

Получил наградата: Оливие Керюел, Директор на компанията

 

 

 

 

3.Инвестиция в човешки капитал – ВИТТЕ Аутомотив България“ ЕООД

гр. Русе, местност Слатина, ул. "Индустриален парк".

От 2008 година компанията е регистрирана в България, като реалното производство започва през 2010 година.

Общ размер на инвестицията 12 000 000 лв.

Нови работни места: 830

Автомобилни заключващи механизми; Ключалки за автомобилни

седалки; Размерни компенсатори за автомобилната индустрия.

Пазари и реализация: Продуктите се доставят до над 200 клиентски завода по

цял свят.

 

Връчващ наградата: Николина Ангелкова, Министър на туризма

От името на компанията, наградата получи  Цанко Цаков от Германо-българска търговска индустриална камара.

 

 

4.Инвестиция в разширяване на бизнес: Ролпласт Груп АД

В община Костинброд

На българския пазар е от 2000 година.

Общ размер на инвестицията 10. 800 мил. лв.

Нови работни места: 86

Пазари и реализация: вътрешен пазар с дял на продажбите от 70% и износ - 30%

Ролпласт Груп АД е на българския пазар съществува вече 17 години. Открива свои представителства в съседните държави и поддържа стабилни партньорства с редица контрагенти от ЕС. В изпълнение на проекта си за изграждане на производствена база през изминалата 2017 година беше построено ново производствено хале с площ от 11 170 кв.м.


Връчващ наградата: Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката

Получаващ наградата: Светлин Николчев, Изпълнителен директор на "Ролпаст груп"

 

 

5. Инвестиция в иновативен бизнес – „Интернешънъл Пауър Съплай“ АД

Гр. Кърджали

На българския пазар са от 1989г.

Общ размер на инвестицията : 15 млн .лв.

Брой работни места: 256

Продукция : Производство на високотехнологични токозахранващи системи EXERON. Иновативната технология EXERON управлява електроенергията, генерирана от възобновяеми източници - фотоволтаични панели, ветрогенератори, дизелови генератори, електрическа мрежа и съхранява излишната енергия в акумулаторни батерии.

Пазари и реализация : Системата намира приложение на места без достъп до електропреносната мрежа като голяма част от Африка, Югоизточна Азия и Близкия Изток. EXERON e високотехнологично решение с приложение в секторите Нефтодобив, Отбрана, Телекомуникации, Жилищни и Индустриални зони и обекти, заради своята надежност, автономност, ефективност и лесна поддръжка.

Връчващ наградата: зам.-министър на икономиката Александър Манолев

Получаващ наградата: Александър Рангелов, Изпълнителен директор

 

 

II. Кристални плакети на Българската агенция за инвестиции получиха следните компании:

1. Успешен стартъп – „ШКОЛО БГ“

„ШКОЛО БГ“ е платформа за дигитална трансформация на училища. Продуктът подобрява комуникацията межди директор, учител, ученици и родител и автоматизира част от административните процеси в училище. 
Екипът се  състои  от 10 души.  450 училища използват техния продукт. Сайтът е в топ 50 на най посещаваните български сайтове с над 300 000  потребители.


Връчващ наградата: Лъчезар Борисов зам.-министър на икономиката

Получаващ наградата:  Симеон Предов- съосновател на компанията

 

 

2. За най-успешна община:

- Община Шумен

Община Шумен,  благодарение на общите усилия и на доброто партньорство с Българската агенция за инвестиции, и в резултат на активната съвместна работа на новия кметски екип и с ръководството на Индустриалния парк, са привлечени инвестиции за над 80 млн. лева. Предвижда се да бъдат открити над 1000 работни места. Икономическото възраждане и индустриалното развитие на града, прави Шумен един от добрите примери в страната за ефективното сътрудничество между институциите и ползотворния диалог между местната власт и бизнеса.


Връчващ наградата:  Владимир Туджаров, Главен секретар на Министерство на икономиката

Получил наградата: кметът на община Шумен- Любомир Христов

 


 

3.„Сливане или придобиване“:

-ЕВРОХИМ АГРО БЪЛГАРИЯ“

„ЕВРОХИМ АГРО БЪЛГАРИЯ „е водеща световна компания за торове, обяви през 2017 г. откриване на новото си дъщерно дружество в България. ЕвроХим Агро България, което обединява активите на водещата компания за дистрибуция на торове Агрикола България ЕАД, придобита през март 2017 г., и опита на глобалния бизнес на ЕвроХим като част от целта на групата да се превърне във водещ доставчик на торове за Европа.

 

Връчващ наградата:  Стамен Янев, Изпълнителен директор  на Българска агенция за инвестиции

Получил наградата:  Здравко Секов, управител на „ЕВРОХИМ АГРО БЪЛГАРИЯ“

 


 

-МУНДУС СЪРВИСИЗ АД“

През 2017 г., Мундус  придобива „Ей.Ес.Ес.-България“, високоспециализиран доставчик на решения за пожароизвестяване, пожарогасене, контрол на достъпа, и „ВМ Аутомейшън“, инженерингова компания, специализирана в областта на решения за отопление, вентилация и климатизация и непрекъсваемо токозахранване. Инвестицията е за над 5 млн. лв . и са разкрити над 100 нови работни места. Компанията вече обслужва над 4000 локации и е с екип от 2500 служители. Мундус предоставя услуги на клиенти от промишлеността, здравеопазването, транспорта, финансите, телекомуникациите, търговията и др.


Връчващ наградата:  Стамен Янев, Изпълнителен директор  на Българска агенция за инвестиции

Получил наградата:  г-н Лъчезар Петров,представител на компанията.

 

 

4.Специална награда на Българска агенция за инвестиции

- "16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия" – България“.

През 2017 стартира първият по рода си "16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия" - България, проект на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Изградена е и електронна платформа за производители и търговци от тези страни.

Целта е да се превърне в работещ модел за привличане на инвестиции за изграждането на логистична инфраструктура, транспортна мрежа, бази за оперативно съхранение, преработвателни предприятия и други съоръжения, сързани с бързоразвиващата се електронна търговия. Вече успешно е развита първата фаза на проекта и на територията на Тракия Икономическа зона.


Връчващ наградата: Велик Занчев, заместник-министър на транспорта

Получаващ наградата: г-н Васил Гелев, Директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

 

 

Наградата  на вестник "24 часа" за социална инвестиция получи „Виваком“


Връчващ наградата: Венелина Гочева, Издател на в-к „24  часа“

Получаващ наградата: Атанас Добрев, Изпълнителен директор на „Виваком“

 

 

За Българската агенция за инвестиции


Мисията на БАИ е да насърчава инвестициите в България, да съдейства на българските и чуждестранни инвеститори във всички етапи при реализация на инвестиционните им проекти. Освен да прави проактивен маркетинг за привличане на нови инвеститори, Агенцията има за цел да подпомага вече стартирали проекти, за да се гарантира успешното им развитие.
Отличията се връчват на фирми, направили значима стъпка в развитието си чрез устойчиви и ефективни инвестиции, разкрили нови работни места, заложили на внедряването на високи технологии, което е в съответствие със стремежа за интелигентен и устойчив икономически растеж. Тази година при оценяването се отчита и дали компаниите са инвестирали в мерки за опазване на околната среда.

 

Основен медиен партньор на "Инвеститор на годината“ 2017 е Нова Телевизия, вестник „24 часа“, Дарик Радио, вестник Стандарт и  Sportal.bg