Разширено търсене

Новини

« Обратно

Меморандум за сътрудничество се подписа между Българската агенция за инвестиции и Българо-португалската търговска камара

03 юли 2017

На 3 юли 2017г. в  БАИ се проведе среща между г-н Стамен Янев – Изпълнителен директор на БАИ и г-н Емилиян Абаджиев – Председател на Българо-португалската търговска камара. На срещата присъства   Н. Пр. г-н Луиш Алмейда Фераш - извънреден и пълномощен посланик на Португалската република в Република България и г-н Станимир Михайлов – Зам. председател на Българо-португалската търговска камара.

Целта на срещата беше подписването на Меморандум за сътрудничество между Българската агенция за инвестиции и Българо-португалската търговска камара.

С активното участие на Н. Пр. г-н Луиш Алмейда Фераш, по време на разговорите, представителите на двете институции се договориха на базата на подписания документ да  се осъществяват  и задълбочават  взаимоотношенията между България и Португалия, като акцент ще се постави върху възможността за довеждане на компании от Португалия, развиващи се в  автомобилния сектор. Друг акцент страните виждат в обмяна на ноу-хау във връзка с придобиване на гражданство чрез направени инвестиции. Опитът на португалската страна е в използване на чуждестранните инвестиции от държавата и тяхното насочване към сектори,  имащи нужда от допълнително развитие и финансиране. Очаквано развитие на взаимоотношенията представителите на БАИ и на БПТК виждат  и  в сектора на  туризма, което е постижимо чрез увеличаване на директните полети между България и Португалия, като се предвижда в най - кратки срокове   от съществуващите в момента две,  линиите да станат  четири. Друг аспект на двустранното сътрудничество представлява възможността да се организират срещи с португалски специалисти в сферата на инвестициите, които да бъдат запознати на място с възможностите, които България предоставя на чуждестранните инвеститори.

В края на срещата Н. Пр. Луиш Алмейда Фераш и Стамен Янев поеха лични ангажименти за засилване на двустранното сътрудничество в сферата на търговията, инвестициите и туризма  между България и Португалия.