Разширено търсене

Новини

« Обратно

Немската VOSS Automotiv инвестира 15 млн. евро в Ловеч

09 октомври 2018

VOSS Automotiv е немска компания, която предлага проводникови и свързващи електротехнологични системи с приложение в изпускателната, горивната, както и в хидравличната и пневматичната спирачна система на пътнически и тежкотоварни превозни средства.

 

Компанията взе решение да инвестира в България след повече от половин година обстойно проучване и анализ на бизнес климата. На брифинга в Гранд хотел София представителите на инвеститора споделиха, че още при първото им посещение в страната позитивно впечатление са им направили няколко фактора: хората - образовани и мотивирани, стабилната инфраструктура, членството на България в ЕС, предвидимата политическа и икономическа обстановка.

 

Заводът в с. Баховица, община Ловеч, където инвеститорът избра да реализира проектът, ще бъде разположен на около 15 000 кв. м. Компанията вече има първата си поръчка от голям производител на автомобилни компоненти за 3-4 млн. проводникови системи и технологии, която ще реализира в новия си завод в България. Занего са поръчани изцяло нови съоръжения , за които ще бъдат инвестирани 15 млн. евро. Към края на 2019 г. плановете на компанията предвиждат в завода да работят около 400-500 човека, а до края на 2020г. техният брой да достигне 1000. 80% от тях ще бъдат заети в продукцията и логистиката, като ще работят в чиста и спокойна работна атмосфера и ще изпълняват лесни монтажни задачи. Останалите 20% ще са заети в мениджмънта и управлението на компанията тук.

 

 

"VОЅЅ ca cтpaтeгичecĸи инвecтитop, ĸoйтo нocи инoвaции, paбoтни мecтa и производство с виcoĸa дoбaвeнa cтoйнocт, a пpиcъcтвиeтo мy cтимyлиpa paзвитиeтo нa цeлия Лoвeшĸи peгиoн", зaяви в приветствието си към чуждестранния инвеститор Изпълнителният директор нa Бългapcĸaтa агeнция зa инвecтиции Cтaмeн Янeв.

 

По думите на министъра на икономиката Емил Караниколов автомобилното производство е един от приоритетните високотехнологични сектори за привличане на чуждестранни инвестиции в страната, с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалната икономическа активност. Индустрията е стратегическа за икономиката на България с дългосрочна перспектива. Той сподели, че „за периода 2005г. - юли 2018 г. само по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 21 сертификата в автомобилната промишленост, а общият размер на инвестициите по проектите надхвърля 1 млрд. лв.“.

 

По време на събитието министър Караниколов връчи на Роланд Вайс, управляващ директор на „VOSS Automotiv Bulgaria” и на д-р Щефан Ото, управляващ директор на „VOSS Automotiv“ Удостоверение за предварителна административна подкрепа. С него на инвеститора ще бъде оказано пълно съдействие за бързо и безпроблемно приключване на процедурата по издаване на сертификат за клас инвеститор, който впоследствие ще подпомогне успешната реализация на инвестицията в България.