Разширено търсене

Новини

« Обратно

„Първа копка“ на новия завод на Leoni в Плевен

27 септември 2018

Днес 27.09.2018 г. Изпълнителният директор на Българската агения за инвестиции, Стамен Янев взе участие в официалната церемония “Първа копка” на Завод за автомобилни кабелни инсталации на немската компания Leoni в гр. Плевен. На церемонията присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов, зам.-министър на икономиката Лъчезар Борисов, кметът на Плевен Георг Спартански, представители на висшето ръководство на компанията и др. За инвестицията на Leoni, България се конкурира със Сърбия, Украйна и Македония. Размерът на инвестицията е на стойност 32 млн. евро, компанията ще открие над 2000 работни места. Очаква се компанията да открие 7 нови завода по света. Единият от тях е в България.

„Агенцията за инвестиции направи всичко възможно за привличане на инвестицията. От началото на тази година има одобрени 15 инвестиционни проекта по Закона за насърчаване на инвестициите на стойност близо 700 мл.лв. и се очаква разкриване на над 1300 нови работни места, а в процес на сертифициране са 56 проекта за над 1 млрд. лв. за над 4500 нови работни места.“, подчерта министърът на икономиката Емил Караниколов.

За групата Leoni работят над 86 хил. души в 31 държави. Имат над 90 завода в целия свят. През 2017 г. консолидираните продажби на компанията са 4.9 млрд. евро, а нетната печалба е 144 млн. евро.