Разширено търсене

Новини

« Обратно

Повече от 100 турски фирми на семинар за обсъждане на инвестиции в България

30 юни 2017

България е прекрасно място за инвестиции и бизнес. Предлага активен партньор в лицето на правителството, намалени разходи и намалени рискове за бизнеса, поради политическата стабилност и добрите макроикономически показатели. Същевременно имаме добре обучени кадри, достъп до пазари. Всичко това е пакетирано със насърчителни мерки, които се предоствят от Министерство на икономикта чрез Българска агенция за инвестиции.Това каза изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев по време на откриването на семинара „Възможности за търговия и инвестиции в България“, организирано от Турско-Българска търговско-индустриална камара, в който участие взеха представители на над 100 български и турски компании.Той презентира предимствата, които страната ни предлага на чуждестранните инвеститори и благоприятните данъчни условия.  България се отличава и с най-ниските оперативни разходи в ЕС, стана ясно от думите му.

Само за последната година турски фирми са инвестирали у нас над 22 млн. евро. Данните на БНБ показват, че общият обем на инвестициите от южната ни съседка за последните 10 години надхвърлят 835 млн. евро.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев представи проекта за обособяване на индустриална зона в района на Кърджали. „Вече са проведени срещи с областния управител на Кърджали, така че се надявам в кратки срокове да започнем да реализираме този проект с конкретни стъпки. Сигурен съм, че към него ще има интерес от потенциални турски инвеститори, заради благоприятната локация и допълнителните възможности, които можем да предложим“, допълни заместник-министърът.

За последната година съвместният ни стокообмен с Турция възлиза на над 3,5 млрд. щ.д. Износът на България се оценява на около 1,8 млрд. щ.д., а вносът – на около 1,6 млрд. щ.д. Интересът на турските фирми в България е насочен предимно към проекти, свързани с изграждане на транспортната и енергийна инфраструктура, а също и строителството на жилищни, търговски и офис сгради, както и към банковия сектор. С бързи темпове нарастват инвестициите в секторите  автомобилостроене , текстил, готови облекла, логистика и др.