Разширено търсене

Новини

« Обратно

СТАМЕН ЯНЕВ: "До края на 2017 г. очаквам в България да влезе свеж капитал за над 400 млн. лв."

22 ноември 2017

Бизнесът, местната и изпълнителната власт взеха участие в кръгла маса в гр. Пловдив за възможностите за привличане на  капитали по време на председателството на Съвета на ЕС.

Събитието се организира от Българската агенция за инвестиции /БАИ/ и се реализира в съответствие с Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз (ЕС).

Обсъдени бяха  възможностите за публично-частно партньорство, с цел изграждането на индустриални зони и свързаната с тях инфраструктура, както и засилващата се роля на иновациите.

Целта е широката общественост и по-конкретно инвеститорите да бъдат информирани за възможностите и общата полза от българското председателство на Съвета на ЕС. Акцент бе  поставен и  върху необходимостта от изграждане на единна ЕС стратегия за развитие на индустрията и връзката инвестиции-иновации.

"Целта ни е до края на 2017 г. в България да влезе свеж капитал за над 400 млн. лв. В БАИ са постъпили десетки запитвания от страна на чуждестранни кандидат-инвеститори. Голяма част от тях са свързани с производството на авточасти на големи автоконцерни, аутсорсинг сектора и сферата на високите технологии. В БАИ има доста сертифицирани проекти, по които се работи. Държавата е застанала зад 23 инвестиционни проекта, които разкриват потенциал за 300 млн. лв. в икономиката и разкриване на над 5 хил. нови работни места", сподели Стамен Янев. Според него е важно не само привличането на даден инвеститор, но и последващата грижа за него, за да може той да остане и да реинвестира капитала си.

Ръстът на работните заплати в промишлеността за тази година в Пловдив е около и над 10% в сравнение със същия период на 2016г. Средно за страната нарастването на заплатите в същия сектор е около 7,5%. Това съобщи анализаторът от „Индъстри Уоч” Георги Стоев в Пловдив в рамките на кръгла маса за допълнително привличане на инвестиции и за засилващата се роля на иновациите по време на европредседателството на България.

Резултат от дискусионната среща са генерираните идеи от бизнеса относно привличане на нови потенциални инвеститори, които с избора си  да се позиционират в България, затварят кръга „производител-доставчик“. Идеята на такъв тип среща е даването на гласност в обществото и осигуряването на информация за избора на даден инвеститор да реализира своя проект в даден район.

Участие в кръглата маса взеха Стефан Стояновв, Зам.-кмет  на гр. Пловдив, Георги Стоев, Тракия Тех, инж. Пламен Панчев, съуправител на "Тракия икономическа зона", представители на бизнеса и медиите.