Разширено търсене

Новини

« Обратно

Стамен Янев: „Голяма част от проектите, които напоследък БАИ сертифицира, са именно в областта на информационните технологии и аутсорсинга.“

27 април 2016

 

„Голяма част от проектите, които напоследък БАИ сертифицира, са именно в областта на информационните технологии и аутсорсинга. Факт е, че за този тип проекти обемът на инвестицията не трябва да е голям и на тази база, въпреки по-ограничения размер на вложенията, се разкриват много повече работни места в сравнение с други сектори на икономиката“. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции г-н Стамен Янев, при откриването на петата годишна кръгла маса "Bulgarian ICT Watch".

Инициативата е организирана от ICT Media и Българска асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/, със съдействието на Министерство на икономиката, Българска асоциация по информационни технологии /БАИТ/ и Българска аутсорсинг асоциация. Тазгодишното издание на инициативата  преминава под мотото "Конкурентоспособна икономика чрез износ на ИКТ продукти и услуги".
БАИ е сертифицирала 5 проекти в областта на ИТ и аутсорсинг, като общата стойност на инвестицията е 7 милиона лева, и са разкрити 1200 нови работни места. Към момента БАИ е е в процес на сертифициране на 3 нови проекта в сектора с инвестиции за 7 милиона лева и 1400 нови работни места.
Янев поясни, че предстои обявяване на процедура за набиране на проекти към Националния иновационен фонд, председател на който е зам.-министър Даниела Везиева. Той изказа предположение, че някои от темите за кандидатстване ще са свързани с ИКТ.

„Държавата би могла да подпомогне проекти, свързани с научно-развойна дейност и да предостави до 50% от инвестицията като държавна помощ. Това е сериозен стимул, който вие с наше съдействие се надявам да използвате. Разчитам, че ще работим заедно, за да работим за по-добрите резултати на сектора“, съобщи Янев.
Един от важните въпроси, който бе обсъден по време на дискусията бе как IT секторът би могъл да  навлезе в останалите части от индустрията, за да я подпомогне чрез иновации, като създава продукти за българския бизнес. Представителите на бранша посочиха, че България е  предпочитана дестинация за работа на международни компании от високотехнологичния бранш, не само предвид високото ниво на технологична експертиза, а и предвид по-ниските разходи за разработка и предоставяне на комплексни услуги от страна на софтуерните фирми. Те подчертаха, че секторът продължава да изпитва недостиг на кадри, като се опитва да реши проблема с конкретни действия по обучение на специалистите, както и с техния внос. Зам.-министър Везиева заяви, че Министерство на икономиката работи съвместно с Министерство на образованието по проекта за дуалното обучение и призова бизнеса да се включи още по-активно, с което да бъде надежден партньор в тази насока.