Разширено търсене

Новини

« Обратно

СТАМЕН ЯНЕВ: Наблюдава се сериозен ръст на сертифицирани проекти, откакто България е член на ЕС

30 май 2017

 

„Членството на България в ЕС е благоприятен период за развитието на българската икономика. То ни дава възможност страната ни, да бъде мост на европейските капитали към Изтока. Откакто сме член на ЕС сме сертифицирали на 220 проекта на стойност над 23 млрд. лв., които са разкрили над 60 000 нови работни места.", сподели Стамен Янев, Изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) по време на конференцията „10 години България в ЕС – ползи и предизвикателства“, организирана от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

По време на конференцията, Стамен Янев представи презентация за дейността на БАИ и как членството на България в ЕС се отразило благоприятно на икономиката ни.

Основната идея зад плана Юнкер се осъществява в три основни действия: мобилизиране на средства за инвестиции; подкрепа на инвестиции в реалната икономика и съответно създаване на добра среда за инвестиции. Именно на тези три стълба ние можем да надградим и създадем основната платформа за развитието на инвестиционния процес", допълни изпълнителният директор на БАИ.

Във форума участваха още Министъра на икономиката Емил Караниколов, председателят на БТПП Цветан Симеонов, ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев и Маргарита Ганева, директор на Дирекция „Външноикономически отношения“ от Министерство на външните работи.

Министър Караниколов поясни, че членството на България в ЕС е положителен фактор за икономическото развитие на страната ни. По думите му един от най-важните процеси за българската икономика през този период е притокът на външни капитали, който е довел до подобряване на социално-икономическата рамка - увеличаване на преките инвестиции от страните в ЕС към България, нарастване на износа и повишаване на заетостта. Той подчерта, че преди еврочленството ни общият износ, насочен към страните от ЕС, е 44 %, а през 2016 г. този дял достига 68%. Икономическият министър изтъкна още, че с изключение на периода на световната икономическа криза (2009 г. – 2013 г.), нарастването на покупателната способност в страната е над средните за ЕС стойности – около 4 % годишно.