Разширено търсене

Новини

« Обратно

Стамен Янев представи преимуществата на България в привличането на инвестиции по време на Българо-катарски бизнес форум

09 март 2018

На  8 март 2018 се проведе Българо-катарски бизнес форум, който се организира от Изпълнителната агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) по инициатива на министъра на икономиката, г-н Емил Караниколов. Събитието, се състоя в зала „Средец“, в хотел „София Хотел Балкан“.

Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ представи възможностите за правене на бизнес в България пред участниците във форума. Той постави фокус върху ниските данъци, възможността за 0% корпоративен данък в регионите с висока безработица, конкурентоспособната работна сила, стратегическото ни местоположение и традициите ни в хранително-вкусовата промишленост.

Официалната катарска делегация, която е на посещение в страната ни от 7 до 8 март 2018 година, се води от емирът на Държавата Катар шейх Тамим Бин Хамад ал-Тани. В състава на делегацията са включени и повече от 30 катарски бизнесмени, които проявяват интерес към осъществяване на търговски връзки с български фирми.

Водещите катарски държавни инвестиционни компании проявяват интерес за инвестиции в България в сферата на недвижимите имоти, туризма и земеделието. Съществуват добри възможности за увеличаване на българския износ за Катар на стоки, като: електросъоръжения, машиностроителна продукция, инженерингови стоки и услуги, високотехнологични продукти на военно-отбранителната индустрия, строителни материали, мебели и обзавеждане, парфюмерия и козметика,  нефтени масла и продукти, цигари, продукти на хранително-вкусовата промишленост и фармацията, включително месо (агнешко, овче, говеждо, пилешко), пчелен мед, изделия на млечната промишленост, селскостопанска продукция и др.  Форумът ще даде възможност за създаване на бизнес контакти между компаниите от двете страни, активизиране на стокообмена и насърчаване на съвместните инвестиции.

На събитието присъстваха повече от 200 представители на компании от двете страни.

Форумът откри  Емил Караниколов, министър на икономиката и  шейх Ахмад Бин Джасем Бин Мохамад Ал-Тани, министър на икономиката и търговията на Държавата Катар .