Разширено търсене

Новини

« Обратно

Стамен Янев: „През 2017 г. 30 хиляди от напусналите страната български граждани са се завърнали, за да работят у нас в ИТ сектора."

17 май 2018

Стамен Янев, Изпълнителният директор на БАИ  взе  участие в Седмата годишна кръгла маса Bulgarian ICT Watch. По време на дискусията  в панела „Цели  и предизвикателства пред българския ИТ експорт за 2018 г. ", г-н Янев сподели следната информация за сектора:

 

През 2017 г. 30 хиляди  от напусналите страната български граждани са се завърнали за да работят у нас, предимно в ИТ сектора. Това може да се обясни с изравняване на възнагражденията в Европа и България.

Към момента ИТ фирмите имат нужда от още 20 хиляди нови програмисти за работа у нас. В тази връзка Министерство на икономиката чрез Българска банка за развитие работи за създаване на фонд за студенти, който да финансира обучението им в чужбина, ако те се върнат и работят пет години в България.

От началото на 2018 г. до момента в сектор ИТ, БАИ е сертифицирала два проекта на обща стойност  1.7 млн. лв. със заявени над 230 нови работни места.

Изплатените финансови мерки по ЗНИ за 2017 г. за ИТ и БПО проекти  са  2 179 110 лв."


Стамен Янев

Автор: Александър Главчев, Computerworld:

 

 

По време на дискусията, г-н Янев представи неформална идея за привличане на външна инвестиция в сферата на образованието:

 

„Ще е много полезно за сектора да привлечем голям образователен бранд в България. Една подобна стъпка чисто стратегически ще спомогне за задържането българските младежи, но и би привлякла такива от други страни (включително извън ЕС), за които цената за обучение в някое от известните западни висши учебни заведения е непосилна".


Той сподели също, че и правителството работи върху спогодби с Молдова, Украйна и Армения хора с български произход да имат възможност да работят у нас.