Разширено търсене

Новини

« Обратно

Японски компании проучат възможностите за инвестиции в България

26 юни 2018

"Ние в България знаем, че има неща, които растат по-бавно и се създават по-трудно. Създават се топли емоционални отношения между хората, което е добре, но е и крайно недостатъчно.

Всичко това е много малка част от България и вашата визита днес е шанс да научите повече, да разберете повече за останалата част от страната ни", с тези думи заместник министър-председателят Томислав Дончев  откри  Българо-японски бизнес форум в гр. София на 26 юни. На събитието присъстваха над 30 японски компании от различни икономически сектори, членове на Японската агенция за външна търговия (ДЖЕТРО).

В рамките на форума заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и японският посланик в България Н. Пр. Масато Ватанабе подписаха Меморандум за сътрудничество, с който ще се създаде Японски бизнес форум - нова платформа за делово сътрудничество между двете държави.

По време на събитието Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции представи възможностите за инвестиции и насърчителните мерки, които нашата държава предлага на инвеститори, както и отговори на въпроси свързани с инвестиционния климат в страната ни.

Представителите на ДЖЕТРО са в България в продължение на постигнатите договорености за задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни по време на официалното посещение на министър-председателя на Япония Шиндзо Абе в България през януари 2018 г. и потвърдени по време на визитата на вицепремиера Дончев в Япония през февруари 2018 г.

Зам.-министър Манолев сподели,че през първите три месеца на 2018 г. имаме 48% ръст в сравнение със същия период на миналата година. Идеята е с новия формат от тук нататък да засилим сътрудничеството между двете страни.

По време на своето посещение в България представителите на японските компании проучват възможностите за бизнес и инвестиции в България, ще посетят производствени бази в София и Пловдив, които са пример за успешен бизнес в страната, и ще проведат срещи с представители на българския бизнес за установяване на директни контакти и стартиране на съвместни проекти.