Разширено търсене

Новини

« Обратно

БАИ връчи „Оскарите“ на икономиката на десетата юбилейна церемония „Инвеститор на годината 2015“

11 февруари 2016

 

За десети юбилеен  път Българската агенция за инвестиции (БАИ)  връчи наградите „Инвеститор на годината“ и отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в България през изминалата година. Тържествената церемония се проведе на 10 февруари 2016 г. в зала „Роял“ на София Хотел Балкан.

 

 

На събитието пристигнаха вицепремиерите Меглена Кунева и Томислав Дончев, министрите Божидар Лукарски, Николина Ангелкова, Ивелина Василева, Лиляна Павлова, зам.министрите Любен Петров и Даниела Везиева, много представители на бизнес елита и лидери в обществено политическия живот. Сред гостите бяха извънредните и пълномощни посланици на Германия, Япония, Казахстан, Турция, Румъния, Азербайджан, Алжир, Белгия, Словакия, Република Южна Корея, много търговски представители, председатели на двустранни търговско-индустриални камари, депутати от различни парламентарни групи, журналисти.

 

 

„Наистина се радвам да ви видя тук заедно, като отговорни институции и хора причастни към инвестиционния процес.  Работихме неуморно през 2015г., за да постигнем 20% растеж в сферата на  инвестициите. На база нашата съвместна работа с отговорните институции подменихме понятието „това не става“ със „става“ и инвеститорите могат да намерят своята подходяща инвестиционна среда тук в България. Зададохме темпото високо през 2015, надявам се да продължим. Затова искам да Ви благодаря, но и  да ви помоля за търпение, защото още от утре започваме с взаимната настоятелна работа, така че инвеститорите да предпочетат нашата страна за реализиране на своя бизнес. И накрая искам да благодаря и да отдадем внимание на нашите звезди тази вечер, инвеститорите в България“. С тези думи изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев приветства присъстващите гости.

 

В срока за номинации  бяха получени  над 70 кандидатури от компании във всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, изпратени от министерства, областни администрации и общини.  След дискусии и оценка по обективна методика до финала на конкурса достигнаха 17 компании, реализирали инвестиционни проекти през 2015 година.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев връчи голямата награда за „Инвеститор на годината“ на Минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет" АД - „Асарел Панагюрище Здраве” на проф. д-р. Лъчезар Цоцорков ,председател на надзорния съвет на Минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет" АД, и на Борислав Ацев.

Статуетката Златен бик, изработена от скулптора Сейфетин Шекеров, получиха Удуърд, Стандард Профил България ЕАД, Костал България ЕООД и Уолтопия ООД.

 

НАГРАДИ

I. Златен бик, статуетка, изработена от скулптора Сейфетин Шекеров и Грамота
Инвеститор на годината за постижения през 2015 г. – Минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет" АД- „Асарел Панагюрище Здраве”

Проектът за изграждане на модерен медицински многопрофилен комплекс с високотехнологичен център за лъчелечение в Панагюрище се реализира от „Асарел Панагюрище Здраве“ АД. Модернизираната болница в Панагюрище разполага с техника от последно поколение. Предстои внедряването на двата най-добри за  България и за Югоизточна Европа мултимодални медицински линейни ускорителя от най-високия клас в света.

На всеки 50 пациенти, които ще се лекуват в онкологичния център, държавата ще пести по около 1 милион лева от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, тъй като цените, на които ще се извършват услугите по здравна каса, ще са около два пъти по-ниски тук спрямо цените в Турция и три пъти по-ниски спрямо цените в Германия. Болничният комплекс включва 296 легла и 700 души медицински и немедицински персонал, като само в обучението на кадрите е предвидено ежегодно да се влагат по 400 хиляди лева.

Основна цел на проекта е превръщането на панагюрската болница в уникален, модерен медицински комплекс не само за България, но и за Югоизточна Европа.

Общият размер на инвестицията е за над 60 милиона лева.

Брой разкрити работни места за целия проект: 700 души медицински и немедицински

 


Връчващ наградата: Зам. министър-председател и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев заяви при връчването на наградата: „Да правиш бизнес и да инвестираш в интересни времена не е за всеки и само по себе си е голямо постижение. Днес на България не й достигали герои. Тези, които не спят, докато другите спят, тези, които не се задоволяват с малко, искат повече - са героите. Това са тези, които утре работят по-добре, отколкото вчера, тези, които рискуват не само свободното си време, а имуществото, здравето си.“
Получил наградата:  проф. д-р. Лъчезар Цоцорков ,председател на надзорния съвет на Минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет" АД и Борислав Ацев- управител.

проф. д-р. Лъчезар Цоцорков: „ Благодаря за високата оценка на журито.Благодаря на нашия екип от 1800 души. Благодаря на правителството, затова че прие през 2015г. националната стратегия за развитие на минерално-суровинната индустрия, на минната индустрия. С европейска визия, която ще дава кураж на инвеститорите в България. Компаниите в тази индустрия допринасят изключително за социално-икономическото развитие в регионите, където работят“.

 

2. Инвестиция на зелено:  WOODWARD Inc.

От 2011 г. е в България с дружеството УДУЪРД БЪЛГАРИЯ ЕООД

Общ размер на инвестицията: 9 135 000 лв.

Брой работни места: 133 за първите 3 години

Продукция: електромеханични компоненти и възли за авиацията

Пазари и реализация: Клиенти са водещите производители на самолети и авиационно оборудване - BOEING, AIRBUS, GENERAL ELECTRICВръчващ наградата: министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова

„Ще ви уверя в това, че ще се стараем наистина да облекчаваме начина за вашите инвестиции, за да могат те да бъдат по-лесни и да се разширяват все повече“. заяви пред инвеститорите министър Павлова.

Получил наградата: Емил Илиев- управител

 

 


3.Инвестиция в човешки капитал – Стандард Профил България ЕАД

Производство на каучукови уплътнителни системи  за автомобилостроенето

Размера на последната инвестиция е 20.5 млн. лв.

Разкрити нови работни места през 2015г. – 268

Пазари и реализация -  Германия, Полша , Англия, Франция, Италия, Сърбия, Русия, Румъния, Мексико, Сащ, Канада, Китай , Корея.

Връчващ наградата: министър на околната среда и водите Ивелина Василева

„Смятам, че природата е една от най-важните предпоставки за устойчивото развитие на икономиката.България има своите дадености. Хората са капитала на една държава, която е избрала модерния модел на устойчиво развитие. Това е инвестицията с най-висока възвращаемост, защото само инвестирайки в човешкия ни капитал, ние ще постигнем благосъстояние и повишаване на стандарта на нашите граждани“.

Получил наградата: Петър Ангелов-директор

 


 


4.Инвестиция в разширяване на бизнес: Костал България ЕООД

Компанията е установена от 21.03.2011г. на българския пазар

Общ размер на инвестицията: До края на 2015г. – 37 млн. лв.

Оборота за 2015 е над 100млн. лв

Продукция: Всяка седмица произвеждаме модули за управление и други модули за над 100 000 автомобила.

Нови работни места: над 1000

Пазари и реализация: В България произвеждаме части за повечето от международните производители като Форд, VW (Ауди, Шкода, Порше, Бентли), ФИАТ, Даймлер, Рено)

Връчващ наградата: министър на икономиката Божидар Лукарски:

„За мен е чест да наградя победителя, именно в категорията "Инвестиция в разширяване на бизнеса", защото за нас са важни не само новите инвеститори, но и тези, които остават и развиват дейността си. Радвам се, че голяма част от чуждестранните инвеститори остават и разширяват проектите си, това показва, че условията, които предлагаме осигуряват стабилни перспективи в дългосрочен план. Именно от това се нуждае бизнесът в България и в тази посока сме насочили усилията си“.

Получаващ наградата: Йоаким Грабовски- генерален мениджър

 

 

 

5. Инвестиция в иновативен бизнес – Уолтопия ООД

Къде се намирате, адрес: гр. Летница, бул. България 1 В
От кога са на БГ пазар: 18 години

Общ размер на инвестицията: 16 400 000 лв.

Брой работни места: 490

Уолтопия е световен лидер в производството на изкуствени стени за катерене, като към днешна дата компанията е изградила над 270 000 кв.м. стени за катерене.  Oсновната дейност на Уолтопия е проектиране и производство на стени за катерене. От 2012 година насам компанията разширява портфолиото си и към момента има множество реализирани проекти в развлекателната индустрия. Продуктите, които произвежда за този сектор са Fun Walls - интерактивни детски стени за катерене,Rollglider – съоръжение, даващо усещането за свободен полет, но в безопасна среда; Ropetopia – въжени паркове с препятствия; структура и въжен атракция, с препятствия; Rocktopia – оборудване за тематични паркове, интерактивни структури за детски центрове и музеи, игрови зони за деца.

Пазари и реализация:

Към момента Уолтопия има реализирани над 1500 проекта в над 50 страни на 6 континента. Компанията има офиси в САЩ, Канада, Австрия, Германия, Малайзия и Русия и работи с още над 20 свои регионални представителства в целия свят.

Връчващ наградата: Зам. министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието Меглена Кунева
„Миналата година имах удоволствието  да бъда на това тържество и искам да Ви кажа, че наистина има растеж.  Има растеж в самочувствието, има растеж  в мащаба. Колкото по-често си казваме благодаря, ще успеем, това се оказва самоизпълняващо се пророчество, разбира се благодарение на Вас. Аз съм впечатлена от това което правите, защото инвестиция в иновативен бизнес е нещо с което мерим колко напред отиваме. Ако ние не вървим напред по отношение на иновациите, ако не вървим напред със знанието си, тогава означава, че няма да можем да се преборим не само вътре в България за тези награди, няма да можем да се преборим за нашето място в Европа, а Европа няма да може да се пребори за нейното достойно място в света.

Получаващ наградата: Ивайло Пенчев- управител

 

 


I. Кристални плакети на Българската агенция за инвестиции

1. Успешен стартъп - Мелиса Клаймът ООД

Връчващ наградата: зам.министър на икономиката Любен Петров,

Получаващ наградата: Любомир Янчев


2.  Инвестиция в сливане/придобиване – Мохoук Индъстрис/ КАИ

Връчващ наградата: зам.министър на икономиката Даниела Везиева

Получаващ наградата: Браян Хоу

 3. Община в България с най-много инвестиции – община Костинброд

Връчващ наградата: Николина Ангелкова, министър на туризма

Първо бих искала да поздравя Българска агенция за инвестиции  и г-н Стамен Янев, затова че вече 10 поредни години, тези награди се превръщат в един изключително добър пример за добрите и успешни бизнес практики. В министерството на туризма имаме съвместна инициатива с Българската агенция за инвестиции, а именно да разработим инвестиционна карта за възможностите за инвестиция в сектор туризъм“.

Получил наградата: Трайко Младенов

 

 

За Българската агенция за инвестиции
Мисията на БАИ е да насърчава инвестициите в България, да съдейства на българските и чуждестранни инвеститори във всички етапи при реализация на инвестиционните им проекти. Освен да прави проактивен маркетинг за привличане на нови инвеститори, Агенцията има за цел да подпомага вече стартирали проекти, за да се гарантира успешното им развитие.
Отличията се връчват на фирми, направили значима стъпка в развитието си чрез устойчиви и ефективни инвестиции, разкрили нови работни места, заложили на внедряването на високи технологии, което е в съответствие със стремежа за интелигентен и устойчив икономически растеж. Тази година при оценяването се отчита и дали компаниите са инвестирали в мерки за опазване на околната среда.Основен медиен партньор на "Инвеститор на годината 2015" е Българска Национална Телевизия,  с медийната подкрепа на списание Икономика, Кмета БГ, Економик БГ, Инвестор, радио ФМ +, радио ФРЕШ, радио СТАР.