Разширено търсене

Новини

« Обратно

Българската агенция за инвестиции връчи годишните награди ИНВЕСТИТОР НА ГОДИНАТА 2012

17 януари 2013

Раздадени бяха общо осем награди в различни сектори на българската икономика, сред които машиностроене, електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост, аутсорсинг на бизнес процеси и здравеопазване. Победителите получиха статуетките си от президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев, изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции, г-н Борислав Стефанов, и председателя на БТПП Цветан Симеонов Събитието беше уважено от бизнес лидери, политици, дипломати и представители на медиите.

 

Наградените компании са:

 

 

 

В сектор „Машиностроене”, бикът - символ на престижния конкурс, беше връчен на изпълнителния директор на единствената действаща автомобилостроителна компания в България Литекс Моторс г-н Илия Терзиев. Инвестиционният проект на компанията е на обща стойност от около 190 млн. лв., 43 милиона от които са вложени досега в нов завод, където над 250 новоназначени специалисти произвеждат автомобили в ловешкото село Баховица. Заради очакваният сериозен интерес към автомобилите, съчетаващи високо качество и атрактивни цени, заводът е проектиран с общ капацитет от около 50 000 автомобила годишно.

 

 

 

Награда получи и представител на набиращата скорост в България индустрия за производство на автомобилни части и компоненти. Това е южноафриканската компания ALC, която през месец Юни официално откри фабрика за производство на кожени тапицерии за седалки не просто на автомобили, а на 5-та и 7-ма серия на BMW. В новооткритата фабрика в село Мусачево, община Елин Пелин, са инвестирани около 8 млн. лева основно в производствено оборудване и към този момент са открити над 500 нови работни места.

 

 

 

Сектор „Електроника и електротехника” през изминалата година също се радваше на сериозен интерес от страна инвеститори. През 2012та година швейцарската компания “Райхле и Де-Масари” откри не само нов завод за производство и асемблиране на фиброоптични и медни компоненти., а и звено за изследователска и развойна дейност. Инвестираните до този момент около 14 млн. лева в изграждане, оборудване и пускане в експлоатация на завода са довели до откриването на над 110 нови работни места за високо-квалифицирани кадри.

 

 

 

Награда в сектор „Електроника” получи и японската компания Пентакс, която освен на фотоапарати, е световен производител и на високотехнологично медицинско оборудване. През 2012г. компанията откри сервизен център в България. Силно специфичната и взискателна задача за поддръжката и ремонта на ендоскопска апаратура, произведена от Пентакс и използвана в медицинските заведения в цяла Европа, Африка и Близкия Изток, е поверена на новоназначените 40 високо-квалифицирани служители на фирмата в открития наскоро център в Пловдив. Инвестицията до този момент е в размер на 4млн. лв., а бройката на ремонтирани апарати от Юни до Декември е скочила от 20 на 200.

 

 

 

Един от биковете беше отнесен във Велико Търново от най-големия производител на сладки изделия в България Престиж 96. През 2012 г. компанията приключи строителството на нов цех, оборудването му и пускането му в експлоатация. Сградата, включваща производствена част и склад, е на обща стойност 28 млн. лева, а в оборудването й са вложени още 2 млн. лева. Новият цех се простира на площ от 44 000 кв. м., която е достатъчна да побере модерните линии за производство на вафли, бисквити, сухи пасти, швейцарски рула и вафлени пурички.

 

 

 

Сред компаниите, които си тръгнаха с отличието за Инвеститор на година 2012 беше и фирма „Биовет“ АД. Компанията е водещ европейски производител на биотехнологични и фармацевтични продукти с над 55 години традиция и опит в тази индустрия. Продуктите й се продават в над 70 страни в света, а 98% от производството е предназначено за експорт. През 2012 г. в Разград беше открит и пуснат в експлоатация завод за производство на биотехнологични и фармацевтични продукти. Инвестицията е в размер на 60 милиона лева и беше реализирана в рамките само на една година. Разкрити са 220 нови работни места, повечето от тях за висококвалифицирани специалисти.

 

 

 

Сред тазгодишните победители е и един истински гигант в своя бранш. Инграм Микро се намира на „нескромното” 81-во място в класацията на най-големи американски корпорации "Форчън 100" за 2012г. Компанията е изявен лидер в дистрибуцията на технологични продукти и услуги с повече от 30 години опит в областта. Инграм оперира в 26 страни, чрез 105 центъра и 19 000 служители, а седалището й се намира в Санта Ана, Калифорния, САЩ. Предвид променящите се пазари и икономическите перспективи компанията нае в София 120 служители за новооткрития си център за услуги в София с амбицията да събере на едно място помощни бизнес процеси.

 

 

 

Осмият победител в конкурса Инвеститор на годината 2012г. е Болница СофияМед. С впечатляващата за частна инвестиция в здравеопазване сума от 40млн. лв., от СофияМед са се погрижили пациентите им да получат висококачествени грижи от 380-те души медицински и административен персонал. За да осигури ефективна и качествена работа на наетите специалисти, болницата е оборудвана с най-ново поколение медицинска апаратура на световни лидери в областта.

 

 

 

 

ИНВЕСТИТОР НА ГОДИНАТА


Традиционно, правителствената агенция отличава най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в страната през последната година. Сред основните критерии за избор на победителите са действията, които компаниите предприемат за създаването на устойчиви и ефективни инвестиции, допринасящи за развитието на икономиката, разкриването на нови работни места и стимулирането на по-бърз икономически растеж. Кандидатстващите проекти се оценяват и по използването на високи технологии, експортен потенциал и иновации. Едновременно с това се отчита придържането на инвеститорите към високо ниво на корпоративна и социална отговорност.