Разширено търсене

Новини

« Обратно

Ройтерс: България произвежда резервни части за 1 млрд. евро

09 май 2014

 

Местоположението на Русе на река Дунав в близост до Турция и Румъния привлича инвеститори като германския производител на резервни части за коли „Витте Аутомотив“, пише „Ройтерс“. „Витте Аутомотив“ снабдява водещи производители на коли като „Форд“. Фирмата е една от десетките, които изработват резервни части в България. Все повече фирми за резервни части се насочват към България, привлечени от местоположението на страната, ниските данъци и евтината работна ръка, както и от фиксирането на лева къв еврото, допълва Ройтерс.

 

Подразделението на „Витте“ в България тази година се мести в по-голяма сграда. Фирмата планира да удвои броя на наетите около 260 работници и очаква продажби за 25 млн. евро за 2014 г. За сравнение - само преди четири години продажбите й са били едва 1 млн. евро.

 

"Индустрията се разраства, интересът - също. Големи играчи решиха през последните години да отворят предприятия тук", казва Тил Трукенмюлер, председател на организацията "Аутомотив Клъстер България". "Опитваме се да докараме и производител на автомобили. Със сигурност, ако успеем да убедим някого, нашият сектор буквално ще експлодира."

 

За последните години производството в сектора у нас се е удвоило и е достигнало стойност от 1 млрд евро, което е 4.5% от целия износ на страната и 2.5% от брутния вътрешен продукт.

 

И други фирми планират да увеличат дейността си у нас, твърди Ройтерс. „Джонсън Котролс“ разполага с 500 инженера в София, които произвеждат автомобилни табла и електроника. Компании като „Сенсата“ (САЩ), „Магна Интернешънъл“ (Канада), „Язаки“ и „Сумитомо Електрик“ (Япония) също са открили линии у нас.

 

Източник: pressadaily.bg

                   dnevnik.bg

Снимка: pressadaily.bg