Разширено търсене

Храни и земеделие

Новини

« Обратно

Българското розово масло с европейска защита

29 септември 2014

„Българско розово масло” влиза в списъка със защитени географски обозначения, съобщиха от Европейската комисия. Заявлението за вписване на наименование за произход в Европейския регистър на земеделските продукти и храни със защитени географски означения беше подадено преди повече от две години от сдружение „Българско розово масло”, което обединява производителите на този традиционен за страната ни продукт.

В решението на ЕК се казва, че качеството на това масло е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, след като са били откъснати. В момента производството му е насочено основно за износ и представлява 40-50% от световното потребление.

 

Източник: monitor.bg

Снимка: monitor.bg