Разширено търсене

Здравеопазване и медицински туризъм

Новини

« Обратно

„Бони Холдинг” с нова инвестиционна програма за 10,5 млн евро

10 октомври 2013

 

Един от най-големите месопреработватели в страната - "Бони холдинг", ще модернизира и разшири бизнеса си със заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Споразумението между двете страни беше подписано в сряда. Средствата в размер на 10,5 млн. евро са за финансиране на средносрочната инвестиционна програма на компанията за обновяване на свинекомплексите и месопреработвателните мощности. Програмата предвижда покупка на ново оборудване, модернизация на съществуващи и купуване на нови свинеферми, подобряване на микроклимата и хранителните системи с цел цялостно понижение на директните производствени разходи.


„Бони холдинг" е най –големият производител на свинско месо в страната. Фирмата притежава свинекомплекси в Шумен, Крумово, Градище, Зимен, Брестак, Тетрахиб. Холдингът работи в партньорство със световния лидер в областта на хибридното свиневъдство - датската компания Danbred в Хибридния си център по свиневъдство в Шумен. Компанията притежава също така месокомбинатите в Ловеч, Карлово и Русе.


През 2011 групата инвестира около седем милиона лева - 1.3 млн. в свиневъдството и други 5.7 млн. в месопреработката. Основните инвестиции са в "Месокомбинат Ловеч" за строителство на сушилни с капацитет 200 тона сурово-сушени продукти на месец, както и за изграждане на склад за хладилно съхранение на месо при минусова темпрература с капацитет 1500 тона.


Компанията започна през 2012 г. проектирането на собствена индустриална високотехнологична кланица, която ще е разположена близо до месокомбината в Ловеч.


Освен акционер в компанията е мениджърът й Борислав Николов, който притежава около 88% от капитала. По данни на "Бони" от 2007 г. до 2012 г. холдингът почти удвоява приходите си от около 78 млн. на 150 млн. лв. без ДДС. Печалбата на холдинга за 2012 г. е  5,2 млн. лв. Общо в холдинга работят около 1200 служители.


Източници: capital.bg

www.boniholding.com

Снимка: capital.bg