Разширено търсене

Логистика

Новини

« Обратно

Акцент в следващия програмен период е ЖП транспорта

27 август 2013

 

Поставили сме акцент върху жп транспорта за следващия програмен период, каза Данаил Папазов, министър на транспорта и информационните технологии и съобщенията, цитиран от Агенция „Фокус”.

 

Не само според мен, но и според Европейската комисия, железопътните проекти са не по-малко важни от пътната инфраструктура, именно затова в следващия програмен период на Оперативна програма “Транспорт” ще акцентираме главно върху железопътния транспорт, каза министърът.

 

„Сред основните ни приоритети за следващия програмен период ще бъдат - завършване на цялостните проекти по свързване на сръбската, гръцката и турската граница, както и цялостната реконструкция на жп линията Пловдив –Бургас. Вече завършени и пуснати в експлоатация са участъците Пловдив - Първомай, който е финансиран по европейската програма ИСПА, и участък Свиленград - турска граница, който е по ОП „Транспорт”, заяви Папазов.

 

Той присъства на представянето на проект за реконструкция и електрификация на ж.п. линия Димитровград – Харманли, част от проект по електрификация и реконструкция на железопътната линия Пловдив - Свиленград и част от международни коридори, които са включени в изграждането на интегрираната транспортна инфраструктура европейска система.

 

„Той обхваща реконструкция на железен път, изграждане на контактна мрежа, тягови подстанции и системи за телекомуникация. Основните цели на проекта са да подобри съществуващата инфраструктура, да позволи повишаването на скоростта на влаковете до 160 км/ч, за пътнически и 120 км/ч. за товарни влакове. По време на осъществяване на проекта, ще бъдат спазени всички европейски изисквания за безопасност на влаковете, енергийна ефективност и опазване на околната среда”, заяви Папазов.

 

Източник: expert.bg